top of page

Kuidas kujuneb muusikute hind?

Updated: Jan 7, 2020



Lepime ühe asja kokku – inimestele meeldib lihtsus, selgus ja mugavus – tänapäeva kiires maailmas pole

kellelgi ülearust aega, mistõttu enamasti ka tahtmist võtta ette suuremat süvenemist, et erinevaid oste sooritada

või mistahes valikuid langetada.

Me saame Sinust aru.

Aru on sellest saanud teisedki muusikaagentuurid ning püüdnud selle vastu

rohtu pakkuda. Teoreetiliselt on võimalik teha nii: seome oma müügilehe muusikute kalendriga, kust on näha, kas muusik on sel päeval vaba või kinni, paneme sinna külge hinnalipiku, mis sõltumata tingimustest katab igal juhul kõik kulud ja tagab muusikule motiveeriva sissetuleku ning kõik osapooled on justkui rahul.

Ometi pole säärane ostuviis Sulle kasulik ja nii mõnigi pidu võib seetõttu pidamata jääda või peab leppima muusikakonserviga. Kohe seletame, miks.

Muusikute hind ja saadavus sõltub väga paljudest faktoritest.

​​

1. Kui mitu muusikut on koosseisus?

Kui planeerid pidu, sõltub soovituslik muusikute arv suuresti sellest, millist eesmärki muusika teenib. Kui soovid taustamuusikat, sobib selleks tihti suurepäraselt sooloinstrumentalist või maitsekas duo (olgu siis näiteks klaver ja saksofon või hoopis mahe kitarr lauljaga). Samas, kui tantsumuusikaks on vaja vähemalt neljaliikmelist koosseisu, kus on kindlasti trummar. Kõige tavapärasem on aga viie-kuueliikmeline peobänd. Kui suurt koosseisu vajad, aitab Sul välja selgitada hea partner muusikakorralduses.

2. Tihti on kliendi ootuseks see, et muusikaline koosseis mängib kindlat repertuaari, mis eeldab vähemal või rohkemal määral eeltööd. Kõik professionaalsed koosseisud (välja arvatud vaid originaalmuusikat esitavad) on valmis lugusid õppima ning säärane praktika on väga levinud. Näiteks pulmas mängitakse avalooks enamasti ikka pruutpaari jaoks tähenduslikku ja nende poolt valitud lugu.

Kui eeltööd on vaja teha tavapärasest rohkem (mitmeid lugusid või terve sett), võib see mõjutada teatud määral lõpliku hinna kujunemist.


3. Hinda mõjutab ka tõik, kas muusik või bänd on vähem või rohkem tuntud – nagu ka brändikauba puhul lisab nimi oma koefitsiendi. Seega on tellija valida, kas soovib näiteks nimekat muusikut soleerima või bändikoosseisu või sobib talle ka keegi, kes on oma oskustelt igati samaväärne, ent kelle nimi põhjusel või teisel inimestele esimese asjana meelde tulla ei pruugi.

4. Millisel kuupäeval pidu toimub? On nö kuumad kuupäevad – suviti nädalavahetused, millele enamasti jaotuvad pulmad või jõulukuul neljapäevad-reeded, mil armastatakse ettevõtete jõulupidusid korraldada. Nagu alati – turg dikteerib hinna. Kuna nõudlus on neil kuupäevadel suurem, on seal kõrgem ka hind. Nii on mõistlik mõelda raamist välja ja korraldada oma pulmad näiteks nädala sees (mis on ka üha suurenev trend) või pidada firma jõulupidu jaanuaris.

5. Võib-olla saavad muusikud Sinu peol või sündmusel esinemise ühendada millegi muuga? Näiteks esinevad nad õhtul Otepääl peol, ent Sina palud neid pärastlõunal Tartusse andma minikontserti oma firma asutamise aastapäeval. Võrdluseks – kalendrit vaadates näeksid sa, et soovitud muusikaline koosseis on sel päeval juba hõivatud, ometi annab kaht asja ühendada. Nii võib sul hoopis vedada, mis väljendub hiljem väiksemas arves, sest sõidu ja mõned muud kulud, saab kahe esinemise vahel ära jagada.

6. Kas tegu on päevase või õhtuse esinemisega? Muusikud töötavad enamasti õhtuti. Päevasel ajal on paljud professionaalsed muusikud hõivatud õpetamisega või kes millega  - mõni töötab stuudios ja mõni kirjutab muusikat. Ometi on päevasel ajal neil lihtsam leida vaba momenti kui õhtuti. Just seetõttu võib hinnajumal Sulle naeratada, kui korraldad oma sündmuse tavapärase õhtuse aja asemel hoopis päeval.

7. Kas muusikud sõidavad õhtuseks esinemiseks kõigepealt neli tundi peopaika ja öösel neli tundi koju tagasi või esinevad nad kodule lähedal? Kui kasutada kalendripõhist ja juba ette määratud hinnalipikut, siis katab see hind igaks juhuks ka kaheksa tundi sõitu ning kütuseraha. Kui loodad, et Sinu peopaik on muusikutele lähemal, tasub igal juhul hinna üle läbi rääkida.

8. Kui enne rääkisime esinemiste ühendamisest, siis see mõjutab hinda ka ühe sündmuse raames. Näiteks soovid, et Sinu pulmas esineva tantsubändi klahvpillimängija mängiks ka tseremoonial nii, et see Sulle igaveseks kõige ilusama hetkena meelde jääb ning saksofoniga kahasse õhtusöögi taustaks meeldivat fooni hoiaks, enne, kui õhtul tantsupeoks läheb, tuleb see Sulle kindlasti soodsam, kui osta eraldi tseremooniamuusika, taustamuusika ning peobänd.

Kokkuvõtteks – ÄRA KARDA küsida hinnapakkumist – see ei kohusta Sind millekski. Et aga mingitki aimu saada, mis professionaalne muusika maksab, on meie lehel indikatiivsed hinnad koos näidetega.

Tule julgelt oma vajaduste ja eelarvega – leiame Sulle lahenduse, kuidas võtta sellest eelarvest maksimum.




731 views0 comments
bottom of page